Източник снимка:pixabay.com Всяко превозно средство, без значение дали е лек или

...
Източник снимка:pixabay.com Всяко превозно средство, без значение дали е лек или
Коментари Харесай

Как да се подготвим за технически преглед на колата?

Източник фотография:pixabay.com

 

Всяко транспортно средство, без значение дали е лек или товарен автомобил, рейс или мотоциклет, което е съответно записано и има право да се движи по транспортната мрежа на страната би трябвало да минава през наложителен годишен механически обзор.

 

Какво е належащо да представим за годишния обзор на колата?

Голям и дребен ваучър на автомобила

При се изисква показване и на двата талона на транспортното средство. 

Платен налог на колата

Ако данъкът не е заплатен, то автомобилът не може да премине прегледа. Затова е значимо преди да се пристъпи към уговаряне дневно и час за инспекция, лидерът да заплати пътния налог на транспортното си средство.

Въпреки, че инспекция за заплатен налог може да бъде осъществена на място в сервиза, целесъобразно е да се носи и разписка, която да удостоверява, че данъкът е заплатен.

Полица за годна застраховка Гражданска отговорност

Без годна лавица автомобилът не може да бъде ръководен, което на процедура значи, че това изискване е авансово изпълнено от лидера.

Сертификат за газ

Това условие е годно за коли, които имат газова уредба. За тези транспортни средства се желае да разполагат със стикер, залепен на задното стъкло, който да удостоверява, че газовата уредба е изправна.

Документ за идентичност

От лицето, което дава транспортното средство за годишен механически обзор (ГТП) се изисква да даде документ за идентичност.

 

Как да се подготвим за техническия обзор?

На първо място, транспортното средство би трябвало да е в придвижване. В противоположен случай то просто няма по какъв начин да премине през сходен обзор.

Ако всичко е наред и автомобилът е в придвижване, преди прекосяване на механически обзор не е зле да се извършат следните инспекции:
Проверка на спирачната системаПроверка на светлинната системаПроверка на положението на гумите
Освен това е целесъобразно транспортното средство да бъде измито извън и почистено деликатно от вътре, да се обърне внимание на предното стъкло и на огледалата и по опция да се тестват всички останали системи на МПС - то.

Важно е също по този начин няколко дни преди прегледа да приготвят всички нужни документи и да се ревизира валидността им. 

И несъмнено, в деня на самото прекосяване на техническия обзор би трябвало да се направи още един път обзор на документите, с цел да е сигурен лидерът, че не е не запомнил някой документ, което да провали планувания обзор на транспортното средство.

 

Какво включва инспекцията по време на техническия обзор?

Техническата ревизия на автомобила стартира с инспекция на всички изброени нагоре документи. Ако всичко е наред, инспекторите съпоставят регистрационните номера и VIN - а на транспортното средство, с цел да са сигурни, че става дума за инспекция на еднакъв автомобил.

След това следва техническата част на инспекцията, която включва:
Проверка на окачването, колелата и джантитеПроверка на спирачната системаПроверка на светлинитеПроверка на окачванетоПроверка на въздействието на околната средаПроверка на рамата и каросериятаПроверка на кормилната уредба
 Източник фотография:pixabay.com

 

Какво се случва, в случай че бъде открита нередовност?

Ако по време на прегледа бъде открита нередовност по автомобила, нормално проверяващите издават наставление тя да се в профил в период от две седмици (14 дни).

След като този период изтече лидерът още веднъж би трябвало да се яви на прекосяване на механически обзор. По време на повторното явяване се ревизира единствено дали неизправността е отстранена.

Ако по време на прегледа бъде открита някоя незначителна нередовност, тогава проверяващите най-често насочат джука забележка и наставление тя да бъде отстранена.

В случай, че неизправността е изключително огромна и заплашва сигурността на лидера, проверяващите органи имат право да спрат - то от придвижване, до момента в който казусът не бъде изцяло отхвърлен.

Ако при прегледа е открита нередовност и тя не е отстранена в периодите, предписани от проверяващите и автомобилът бъде спрян за инспекция, лидерът може да бъде санкциониран с 50 до 500 лева

* обява

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР